De training

Wat krijg je?

  • Een individueel intakegesprek
  • Acht bijeenkomsten van 2 ½ uur in een groep
  • Een stiltedag
  • Een uitgebreide werkmap op papier
  • Opdrachten en link naar geluidsopnames om mee te oefenen

De training die gegeven wordt door BeLeef! is de Mindfulness Based Stress Reduction Training (MBSR). Deze training is gebaseerd op de principes van de grondlegger van Mindfulness John Kabat Zin. De effectiviteit van de training is zeer uitgebreid door universiteiten in allerlei landen onderzocht en wetenschappelijk bewezen. Een mindfulnesstraining is zeker niet zweverig, maar professioneel en effectief. 

In de training oefenen we veel. Zo word je je steeds bewuster van je lichaam, gedachtes en gevoelens in het huidige moment. Het is dus een praktische training waarin je leert door het te doen. Daarnaast is er elke sessie ruimte voor uitleg over verschillende thema’s. Bijvoorbeeld over hoe je stress op kunt merken, wat het effect van stress is op je lichaam, hoe groot de invloed van je gedachten zijn etc. Tot slot is er elke sessie ruimte om ervaringen uit te wisselen en verder te onderzoeken. Het is echter zeker geen praatgroep. De meeste tijd wordt besteed aan het oefenen van opmerkzaamheid. Elke bijeenkomst staat een ander thema centraal.

Na elke bijeenkomst krijgt de deelnemer opdrachten mee om thuis te doen. Om de training effectief te laten zijn is het nodig om dagelijks zo’n 45 minuten vrij te maken om te oefenen. Je leert het niet door alleen de training te volgen. Het is ook geen quick fix of een trucje. Door te oefenen train je de ‘aandachtsspier’. Het huiswerk bestaat uit kortere en langere meditaties en lichaamsoefeningen. Ook krijg je huiswerk dat je helpt opmerkzaam te zijn op zaken in je dagelijks leven.

Tijdens de stiltedag zijn we de hele dag in stilte bij elkaar. Alleen de trainster praat en begeleidt de oefeningen op deze dag. Ook de lunch zal in stilte plaatsvinden. Met iedereen die zich inschrijft voert de trainster voor de training begint een persoonlijk intakegesprek. In dit gesprek leren we elkaar kennen, krijg je informatie over de training en bespreken we je motivatie om met deze training te starten en bepalen we samen of de training geschikt is voor jou.

Naast de training krijgt elke deelnemer een uitgebreide werkmap op papier. Met daarin aanvullende uitleg, een beschrijving van het huiswerk en ruimte om zaken voor jezelf op te schrijven. Ook krijg je linkjes naar ingesproken oefeningen. Naast de groepstraining is het mogelijk een maatwerktraining te krijgen voor 1 persoon of met een eigen groep.